header (20 x 3 cm)

eelt en kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag). Eelt ontstaat door wrijving of druk. Dit komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook aan de bovenkant van een teen of aan de zijkant van de voet of de hiel als eelt rand. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid, maar als er een abnormale verdikking (pathologisch eelt) ontstaat, kan dit op den duur een pijnlijk en branderig gevoel geven.

Een kloof ontstaat vaak door een te droge huid. Deze droge huid verliest zijn elasticiteit en kan bij belasting niet meer meebuigen. Daardoor kan de huid barsten.
Onder of tussen de tenen ontstaan kloven door overmatige productie van transpiratievocht. Vaak gaan kloven gepaard met een schimmelinfectie. Oppervlakkige kloven beperken zich tot scheuren in de opperhuid. Bij diepe kloven kunnen de scheuren doordringen tot in de diepere huidlagen. Op de hielen ontstaan kloven vaak door droogte en/of verkeerd schoeisel. De randen zijn dan vaak verhard door eelt. Kloven kunnen erg pijnlijk zijn. Ze kunnen gepaard gaan met bloedingen. Infecties kunnen ontstaan wanneer een kloof open is. Om dat te voorkomen moet je de kloof goed verzorgen.

Voorkomen van eelt en kloven:

  • zorg voor goed passende schoenen die geen wrijving of druk veroorzaken;
  • slippers en schoenen met een open hak verhogen de kans op kloven;
  • vijl eelt met een eeltvijl weg, zo nodig 2x per week. Dit kan ook onder de douche met een puimsteentje. Gebruik geen open rasp, want die kan wondjes veroorzaken. Vijl ook niet te vaak, hierdoor kan de klacht erger worden;
  • zorg bij het vijlen dat je hielen goed rond blijven. Bij slechte rondingen kan verkeerde druk ontstaan en dat kan juist kloven veroorzaken;
  • smeer je voeten regelmatig in met een vette en voedende crème.

Kloven behandel ik door eerst de dikke laag eelt en de harde randen van een kloof voorzichtig weg te snijden. Daarna frees ik de huid glad en met goede rondingen. Dat bevordert de elasticiteit van de huid, zodat genezing van de kloven mogelijk is. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen. Aan het einde van de behandeling crème ik de voeten goed in met een zachte en verzorgende voetcrème.